Gener 15, 2025

ajuntamentdaltvila

sinimagen

El programa, dirigit a ments creatives i emprenedors, inclou un concurs de música espacial dirigit a artistes digitals, un non-hackathon per treballar la protecció de la posidònia i les sargantanes i tallers per a infants al FABLAB.

La ciutat d’Eivissa acollirà els dies 3,4 i 5 de maig la celebració de l’EuroSpaceHub Ibiza Fòrum 2023, un esdeveniment dirigit a ments creatives, investigadors, emprenedors i enginyers i que té com a objectiu millorar la innovació i la col·laboració en l'ecosistema d'innovació de l'aviació i l'espai.


La presentació d’aquesta iniciativa, impulsada des de l’Ajuntament d’Eivissa amb la col·laboració de la conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern Balear a través de la Direcció General d’Innovació, ha estat a càrrec del tinent d’alcalde, Aitor Morrás i Jara Pascual, sòcia del consorci EuroSpaceHub.

El tinent d’alcalde, Aitor Morrás, ha explicat que ‘dins les polítiques portades a terme des de l’Ajuntament d’Eivissa i des del Govern Balear enfocades en diversificar el model productiu d’aquestes illes i de la ciutat d’Eivissa, aquest esdeveniment és molt important perquè s’ajuntara la indústria aeroespacial però també tindrà un acostament a la ciutat d’Eivissa amb col·laboració amb diferents sectors. Estam posant el focus d’Eivissa com un municipi innovador que fa feina per diversificar el model productiu, la qual cosa és una tasca molt necessària per intentar que no hi hagui una economia solament basada al turisme’.

Aquest fòrum presencial té l'objectiu de posar en comú durant tres dies intensius les idees innovadores que envolten i afecten el nostre ecosistema espacial. L'agenda prevista inclou panells i debats sobre inversions, educació i recerca; nano satèl·lits i robòtica; ètica i diplomàcia; poesia, filosofia o psicologia.

Jara Pascual, sòcia del consorci EuroSpaceHub, ha assenyalat que ‘Eivissa és un dels punts estratègics a nivell de l'agenda europea d'innovació. És un clar exemple d'una illa en la qual la digitalització i connectivitat amb altres ecosistemes és molt important i en el tema aeroespacial hi ha empreses que hem identificat que té productes per al sector aeronàutic. Venir aquí és un exemple de com podem trobar i unir aquestes empreses que han d'estar connectades amb la resta d'ecosistemes europeus relacionats amb l'Espai’.

‘Volem que aquest esdeveniment sigui interactiu amb la cultura d'Eivissa i per això s'han buscat també activitats que permetin fer col·laboracions des del sistema aeroespacial. Així, Pascual ha explicat que, per exemple, hi haurà esdeveniments d'integració de la música i l'espai. ‘Vindrà el Space Pianist que és el músic que ha fet la música que s'ha emportat a l'espai en diferents missions i farà dues performances a Eivissa en exclusiva. Es convidaran a músics i productors a parlar sobre aquest tema i hi haurà un concurs de música. També hi haurà un concurs d'art, inspirat en música’

Així mateix, s'ha organitzat un non- hackathon per a cridar als emprenedors a proveir solucions per a salvar posidònia a través d'imatges de satèl·lit. La portaveu d’ EuroSpaceHub ha explicat que 'sabem que hi ha solucions que permeten identificar on aquesta la posidònia i enviar senyals als vaixells perquè no estacionin aquí'. També hi haurà una activitat per a buscar solucions al problema de la sargantana. Fins al 15 d'abril, les persones interessades poden presentar les seues propostes de participació per aquestes activitats a través de la web www.eurospacehub.com.

L'esdeveniment a més tindrà una part relacionada amb la gastronomia en la qual es convida als restauradors a tenir inspiració per a innovar i crear menjar per a l'Espai.

El programa comptarà amb la participació de l'eurodiputada Lina Gálvez i Maria Gabriel, de la Comissió Europea d'Innovació, Recerca, Educació i Joventut.

A més, s'han organitzat activitats paral·leles per a nens d'entre 6 i 15 anys al FABLAB, com a tallers de nano satèl·lits, d'hàbitat lunar; missions analògiques de mini astronautes; experiments per a missions espacials; tallers d'avions i drons; dibuixar planetes i satèl·lits i avions; taller de robòtica i intel·ligència emocional per a nens.

Les activitats es duran a terme a les instal·lacions de Can Ventosa i a la seu de la Universitat de les Illes Balears a Eivissa. L'objectiu és crear converses informals i formals entre tots els actors i grups d'interès implicats per a fomentar l'aprenentatge col·laboratiu i augmentar el nombre de col·laboracions entre el sistema acadèmic, la indústria, les empreses i emprenedors i les administracions.

Les persones interessades a inscriure’s poden consultar tota la informació a la pàgina web www.eurospacehub.com .

Wpp